NASKAH SUNDA

Posted: 13 Februari 2011 in BUDAYA JAWA-SUNDA, SUKU SUNDA

Naskah kuno di Garut

Banda  Sajarah
Sajarah jeung kapurbakalaan di Kabupatén Garut saenyana tacan kacatet sakabéhna. Hal ieu ngeunaan tacan ayana tanaga ahli anu mampu naliti jeung medarkeun sacara utuh, salian ti éta watesan kapanggihna bukti sajarah jadi bisa ngamumulé kanu aya. Dina aspék ngalestarikeun titinggal sajarah jeung purbakala, Garut ngabogaan poténsi. Dina aspék ieu perlu mekarkeun pamangfaatanana boh tina objék kajian ilmiah atanapi keur nunjang objék kepariwisataan. Sabab, pangbinaan ogé pamekaran kana titinggal sajarah jeung purbakala perlu ditingkatkeun.
Salian ti barang-barang sajarah anu mangrupa Candi Cangkuang, situs budaya makam-makam kuno, jeung barang-barang di lingkungan situs cagar budaya saperti situs Kabuyutan  Ciburuy, anu lengkepna dipaparkeun dina kaca “Objek Wisata”, masih aya barang-barang sajarah lain anu perlu dititénan ku masarakat saperti Naskah Kuno jeung titinggal Banda Sajarah.
Naskah Kuno

Naskah Kuno Kabuyutan Ciburuy
Naskah kuno tumut kana UU no.5 tahunu 1992 nyaéta hasil tina karangan atanapi nyaritakeun anu mangrupa ketikan anu umurna 50 taun. Tina hartian ieu, pasti waé jelas pasoalan naskah kuno di Kabupatén Garut lumayan loba. Ngan anu jadi pasoalanana masih loba naskah kuno anu jadi “barang pusaka” masarakat anu diteundeun teu dibaca. Sacara umum makna tulisan naskah kuno anu di eusina ajaran agama, bahasa, hukum adat, mitologi, paririmbon, kamasarakatan, sastra, sajarah, kasenian, oge élmu séjéna.
Salah sahiji naskah kuno anu kawilang buhun di Kabupatén Garut nyaéta naskah anu aya di situs Kabuyutan Ciburuy. Ditulis pada abad ke-15, menggunakan barang seukeut tina daun lontar ogé nipah anu ngagunakeun basa jeung abjad sunda kuno. Naskah ieu dipaparin ngaran “Amanat Galunggung”, anu eusina peupeujeuh ngeunaan étika jeung budi pekerti Sunda buhun, anu ditepikeun Rakeyan Darmasiksa, Panguasa Galunggung, ka putrana Ragasuci (Sang Lumathing Taman).Salian naskah éta, loba ogé naskah lian anu disusun abad ka-18 ngagunakeun huruf pegon (Arab), Jawa-Cirebon, dan Jawa-Sunda. Dihandap ieu ngarupakeun daftar naskah kuno di Kabupatén Garut.
No
Judul
Lokasi
Huruf
Bahasa
Tebal (Hlm)
1
Ahmad Muhamad
Muh. Abas Ardisoma, Ds. Karangsari, Leuwigoong
Arab
Sunda
370
2
Babad Godog
Encon, Desa Cangkuang, Kec. Leles
Arab
Sunda
71
3
Babad Sejarah Sukapura
R. Soelaeman Anggapraja, Jln. Ciledug 225, Garut
Latin
Sunda
23
4
Danumaya
Darta, Ds. Mekarluyu, Kec. Sukawening
Arab
Sunda
62
5
Galonggong
Aja, Ds. Cibatek, Kec. Banyuresmi
Arab
Sunda
35
6
Ganda Sudarma
Darta, Ds. Mekarluyu, Kec. Sukawening
Arab
Sunda
80
7
Maduningrat
Dita, Ds. Simpen, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
116
8
Prabu Kian Santang Aji
Atmadimadja, Ds. Cinunuk, Kec. Wanaraja
Arab
Sunda
49
9
Purnama Alam
Ny. Ayum, Ds. Simpen, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
121
10
Rengganis
Ny. Ayum, Ds. Simpen, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
97
11
Said Saman
Asep Dadang Bahrudin, Ds. Neglasari, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
270
12
Sejarah Batuwangi
R. Soelaeman Anggapraja, Jln. Ciledug 225, Garut
Arab
Sunda
32
13
Silisilah Turunan Timbanganten
Toha, Ds. Cikedokan, Kec. Bayongbong
Arab
Jawa-Cirebon
32
14
Sejarah Limbangan
R. Soelaeman Anggapraja, Jln. Ciledug 225, Garut
Latin
Sunda
16
15
Walangsungsang
Imas Darwati, Ds. Cinunuk, Wanaraja
Arab
Sunda
266
Banda Arkeologis
Sababaraha hiji hasil panalitian arkeologi dina taun 1994 di Kabupaten Garut ku Tim Balai Arkeologi (Balar) Bandung diantarana :
1. Batu Pipisan dan Gandhik
Kapanggihna di buruan padumukan Bapa Engkar bin Sugandi, Kampung Sindangsari RT03/RW02, desa Cinunuk Wanaraja dina koordinat . Sabab banda arkeologis ini belum pernah ditemukan dina masa prasajarah, anu perkirakeun banda sajarah anu mangrupakeun paninggalan karajaan Sunda Kuno.
2. Punden Berundak Pasir Lulumpang
Ayana di areal perkebunan anu dipelakan tangkal jati jeung palawija, wilayah pasir lulumpang Kecamatan Banyuresmi dina koordinat. Dina areal penden berundak oge aya Batu Lumpang jeung Menhir. Ditafsirkeun ku tim taliti, banda ieu ngarupakeun titinggal tradisi megalitikum.
3. Prasasti Batu Tulis Barukai
Ayana disawidang kebon Bapa Mohamad Toha di sagigireun jalan Kampung Barukai, Desa Cigedug, Kecamatan Cigedug (dina waktu kapanggihna masih di Kecamatan Bayongbong), dina koordinat. Prsasti ditulis dina batu andesitic anu ngawentuk pasagi opat ngabogaan ukuran 130cm x 170cm jeung kandelna 15 cm ti dasar taneuh. Tulisan anu ngagunakeun huruf Sunda Kuno nyaeta “bhagi bhagya ka nu ngaliwat”.
Daftar naskah kuno

Di handap ieu runtuyan daptar naskah kuno di Garut (dicandak ti garut online):

  • Babad Godog
    • Kacamatan : Lélés
    • Tempat naskah : Désa Cangkuang, Kac. Lélés
  • Suryakanta
    • Kacamatan : Balubur Limbangan
    • Tempat naskah : Desa Cigagadé
  • Suryaningrat
    • Kacamatan : Balubur Limbangan
    • Tempat naskah : Desa Cigagadé
  • Babad Limbangan
    • Kacamatan : Garut Kota
    • Tempat naskah : Jln Ciledug 225 Kal. Kota Kulon.
  • Danumaya
    • Kacamatan : Banyuresmi
    • Tempat naskah : Desa Cibatek
  • Sajarah Sukapura
    • Kacamatan : Garut Kota
    • Tempat naskah : Jln. Ciledug No. 225 Kalurahan Kota Kulon
  • Umar Maya
    • Kacamatan : Banyuresmi
    • Tempat naskah : Desa Cibatek
  • Batara Kala
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Ahmad Muhamad
    • Kacamatan : Karangpawitan
    • Tempat naskah : Kp. Sindangpalay Desa Sindangpalay
  • Kitab Étangan
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Kumpulan Do’a, Jampé jeung Silsilah
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Layang Buana Wisésa
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Layang Muslimin Muslimat
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu Kec. Sukawening
  • Rawi Nabi
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu Kec. Sukawening
  • Sulanjana
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Walangsungsang
    • Kacamatan : Wanaraja
    • Tempat naskah : Desa Tegalsari
  • Ogin Amarsakti
    • Kacamatan : Cilawu
    • Tempat naskah : Kp. Sindangrasa Desa Ngamplang
  • Sajarah Turunan Timbanganten
    • Kacamatan : Bayongbong
    • Tempat naskah : Desa Cikedokan
  • Samaun
    • Kacamatan : Cikelet
    • Tempat naskah : Desa Cikelet Kulon
  • Galonggong
    • Kacamatan : Banyuresmi
    • Lokasi di Aja, Desa Cibatek, 35 kaca, huruf Arab, jeung basa Sunda.
  • Sajarah Batuwangi
    • Kacamatan : Garut Kota
    • Aya di R. Souleman Anggapraja, Jalan Ciledug 225 Garut, 32 kaca, huruf Arab jeung basa Sunda.

    Sumber diropea ti :
    Kabupaten Garut Dalam Dimensi Budaya, Drs. Warjita, Tahun 2000
    http://sunda.garutkab.go.id/pub/static_menu/detail/khas_benda_sejarah

Komentar
  1. purnama alam mengatakan:

    ah…. sing jeung eusi naskahna atuh ari ngblog janten detil ulah ukur judul wungkul…. eta manawi kagungan salinan atanapi kantos maca tiap naskah nu aya? karek diguar,,,, hatur nuhun.

  2. Ahmad Elqorni mengatakan:

    Muhun saking seueurna teu kabyang kumaha ngabahasna…lamu kapijinan kanu gaduh naskah diluhur diulas beh ka piruruh asal-usul ki Sunda…pribados infona ti pemda Garut…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s